DALI LED Controllers

De industrienorm voor LED lichtregelingen.

Hier vindt u led controllers voor de centrale aansturing van uw LED-verlichting via DALI.

  • DALI staat voor Digital Addressable Lighting Interface (adresseerbare digitale verlichtingsinterface). Het is een 2-weg communicatieprotocol dat wordt gebruikt om de componenten in een verlichtingssysteem te besturen en onderling te laten communiceren.
  • De componenten kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd in bestaande DALI netwerken en voldoen aan de DALI normen IEC 62386-102 en IEC62386-207.
  • Je kunt kiezen uit DALI ontvangers die geschikt zijn voor de aansturing van eenkleurige, dual-white CCT, RGB en RGBW LED strips
  • Bij sommige DALI controllers is een led voeding ingebouwd zodat je geen aparte voeding meer nodig hebt.
  • De meeste DALI controllers kunnen niet alleen via het DALI signaal (DT6 / DT8) maar ook via drukknoppen worden aangestuurd, waarbij het dimgedrag en de drukknopfunctie via eventuele DALI software kan worden gewijzigd.
Show Filters

Toont alle 5 resultaten

Toont alle 5 resultaten

Wat is DALI?

DALI (Digital Addressable Lighting Interface) is een internationale norm voor verlichtingsregeling volgens de norm IEC 62386. Alle DALI fabrikanten moeten aan deze norm voldoen en daarom zijn hun producten compatibel met producten van andere DALI fabrikanten.

Waar bestaat een DALI lijn uit?

De DALI-lijn wordt door twee draden geleid. Deze draden kunnen op verschillende manieren worden aangesloten (Voorbeeld topologie: ster, cirkel, enz.). Het enige belangrijke is dat de DALI-lijn niet wordt kortgesloten.

Wat zijn de technische eisen voor de bedrading?

Bijna alle soorten draden kunnen worden gebruikt. De enige belangrijke parameter is de doorsnede, die afhangt van de lengte van de draden. In de volgende tabel staan de minimale doorsneden voor specifieke lengtes (koperdraad):

Afstand Draaddoorsnede

  • Tot 100 meter 0,5 mm2
  • 100 – 150 meter 0,75 mm2
  • 150 – 200 meter 1 mm2
  • 200 – 300 meter 1,5 mm2
  • Meer dan 300 meter Aansluiting van nieuwe DALI-bus

Hoe worden controllers aangesloten op de DALI bus?

Alle led controllers hebben hun eigen specifieke DALI aansluitingen. Aansluiten is dus zeer eenvoudig.

Hoeveel apparaten kunnen op één DALI bus worden aangesloten?

Er kunnen maximaal 64 controllers of voorschakelapparaten en 64 drivers op één DALI-bus worden aangesloten. Deze limiet wordt bepaald door de adressering van elk apparaat. Het is ook belangrijk welke voeding wordt gebruikt om de DALI-bus te voeden. De norm stelt dat de DALI voeding maximaal 250 mA mag leveren.

Is het mogelijk om meer dan 64 lampen in één installatie aan te sluiten?

Ja, dit wordt opgelost door meerdere DALI bussen (elk heeft 64 voorschakelapparaten) die worden samengevoegd naar een Dali Netcontroller (DALI Gateway)

Voorbeeld: In een gebouw wil men 300 lichtpunten besturen. Deze lampen worden gegroepeerd per 64 stuks in 5 DALI bussen (De vijfde DALI bus heeft dus slechts 44 lampen i.p.v 64). De bussen zullen worden samengevoegd met behulp van DALI Gateway waarna een centrale besturingseenheid via de DALI Gateway de lichtpunten apart kan aansturen.

Wat is het maximum aantal scènes en groepen op een DALI-bus?

Volgens de norm kunnen er maximaal 16 scènes en 16 groepen zijn.