LED VOEDINGEN

De LED voeding is essentieel voor goed functionerende LED verlichting. Dat is de reden waarom HET LED HUIS alleen kwaliteitsvoedingen levert. Hoe bereken je welke LED voeding je nodig hebt? Je neemt het wattage per meter van de led strip (bijv. 14,4W) en vermenigvuldigt dit met het aantal meters led strip dat je wilt aansluiten (bijv. 5 meter). Het vereiste wattage is dan 5 x 14,4W = 72W. Om een ​​LED voeding niet constant op vol vermogen te gebruiken, vermenigvuldig je dit met een factor van 1,2. In dit rekenvoorbeeld heb je dus een LED voeding nodig van minimaal 72W x 1.2 = 86.4W.

Show Filters

Resultaat 1–12 van de 61 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–12 van de 61 resultaten wordt getoond

Om LED-strips goed te laten werken, is het van cruciaal belang om de juiste LED-voeding te kiezen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten LED-voedingen en hoe een gebruiker kan bepalen welke LED-voeding te kiezen. Aan het einde zullen ook de verschillende soorten dimbare LED-voedingen bespreken.

Wat is een LED-voeding?

Een LED-voeding, ook wel LED-driver genoemd, is een elektronische component die de stroom levert die nodig is om led strips te laten branden. Led strips hebben een constante stroom of spanning nodig om goed te werken, dus de LED-voeding moet ervoor zorgen dat de stroom constant blijft, zelfs als de ingangsspanning varieert.

Soorten LED-voedingen

Er zijn twee hoofdsoorten LED-voedingen: constante stroom en constante spanning.

  • Constante stroom LED-voedingen:

Dit type voeding levert een constante stroom, ongeacht de ingangsspanning. Deze voedingen worden vaak gebruikt voor toepassingen waarbij een aantal LED’s in serie zijn geschakeld, omdat ze een constante stroom nodig hebben om op dezelfde helderheid te branden.
 Bij HET LED HUIS worden hoofdzakelijk led strips verkocht die werken op een constante spanning.

  • Constante spanning LED-voedingen:

Dit type voeding levert een constante spanning, ongeacht de stroom die wordt gevraagd door de led strips. Deze voedingen worden vaak gebruikt voor toepassingen waarbij de led strips parallel zijn geschakeld, omdat ze een constante spanning nodig hebben om goed te werken.

Hoe bepaal je welke LED-voeding je nodig hebt?

Het kiezen van de juiste LED-voeding is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de LED-strip goed werkt en veilig is. Hier zijn enkele stappen om te volgen bij het bepalen welke LED-voeding je nodig hebt. Omdat led strips stroom verbruiken en hierdoor warm kunnen worden is het ook belangrijk led strips te koelen door ze te monteren in een led profiel.

Stap 1: Bepaal de totale wattage van de LED-strips

De totale wattage van de LED-strip kan worden bepaald door het totale wattage 1 meter led strip te vermenigvuldigen met het aantal gebruikte meters. Bijvoorbeeld, als je 5 meter ledstrip nodig hebt die elk 9,6W zijn, is het totale wattage 48 watt.

Stap 2: Kies de juiste LED-voeding

Als je het totale wattage en voltage van de led strips hebt bepaald, kun je de juiste LED-voeding kiezen. Het is belangrijk om een LED-voeding te kiezen die het totale wattage van de LED-strip kan leveren en het juiste voltage heeft. Om niet aan de te krappe kant van het totale vermogen te zitten adviseren we om de totale wattage met 1,2 te vermenigvuldigen. Dan zit je altijd goed!

Soorten led voedingen

Als je op zoek bent naar een voeding voor je verlichtingssysteem, zijn er verschillende opties om uit te kiezen. Elk type voeding heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, afhankelijk van je specifieke behoeften. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten voedingen, waaronder dimbare voedingen, DALI-aangestuurde voedingen, DMX-aangestuurde voedingen en 0-10V dimbare voedingen.

Dimbare voedingen

Een dimbare voeding is een type voeding dat het vermogen kan verlagen om de helderheid van de verlichting te regelen. De meest gebruikte methode om led strips te dimmen is via PWM (Puls Width Modulation) Dit maakt ze ideaal voor toepassingen waarbij de helderheid van de verlichting moet worden aangepast, zoals bij het creëren van een sfeer in een restaurant of het veranderen van de helderheid van de verlichting voor presentaties in een kantoorruimte.

DALI-aangestuurde voedingen

DALI staat voor Digital Addressable Lighting Interface en is een protocol voor het aansturen van verlichtingssystemen. DALI-aangestuurde voedingen worden gebruikt om LED-verlichting te regelen en bieden een hoge mate van flexibiliteit en controle over het verlichtingssysteem. Met DALI kan elke armatuur individueel worden aangestuurd en kan de helderheid en kleurtemperatuur worden aangepast.

DMX-aangestuurde voedingen

DMX staat voor Digital Multiplex en is een protocol voor het aansturen van lichteffecten en verlichtingssystemen. DMX-aangestuurde voedingen worden vaak gebruikt in professionele verlichtingstoepassingen, zoals theater- en concertverlichting. DMX maakt het mogelijk om de helderheid, kleur en andere kenmerken van de verlichting nauwkeurig te regelen.

0-10V dimbare voedingen

Een 0-10V dimbare voeding is een type voeding dat kan worden aangesloten op een 0-10V signaal om de helderheid van de verlichting te regelen. Dit type voeding wordt vaak gebruikt in kantooromgevingen, waarbij de helderheid van de verlichting kan worden aangepast om een aangename werkomgeving te creëren.

Hoe kies je de juiste voeding?

Bij het kiezen van een voeding is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de totale stroombehoefte van het verlichtingssysteem, de spanning en de gewenste dimbaarheid. Het is ook belangrijk om te controleren of de voeding compatibel is met de armaturen en het verlichtingssysteem dat je gebruikt.